7 Tendinte in HR pentru 2017

Fie ca faci parte dintr-o echipa de recrutare interna, fie dintr-o agentie de recrutare, fie ca esti recrutor independent, bucura-te ca ai serios de lucru si anul acesta! Fireste, pentru a imbogati organizatia cu oameni noi, valorosi si compatibili cultural, trebuie sa-ti reinventezi strategiile de recrutare si selectie in ritm cu evolutiile din domeniu. Mai jos schitam pentru tine principalele miscari asteptate in 2017 pe piata achizitiei de talente:

1. Inteligenta artificiala transforma recrutarea.

Progresele in inteligenta artificiala nu aveau cum sa ocoleasca serviciile de resurse umane si recrutarea. Giganti precum Facebook, IBM, SAP au incorporat de ceva vreme in strategia lor de recrutare analiza datelor, iar Google a lansat de curand Cloud Jobs API, serviciul de invatare automata care poate fi integrat in propriile sisteme ATS ale dezvoltatorilor de tehnologie HR. Inteligenta artificiala este salutara pentru acea parte a fluxului de recrutare care presupune volume mari de lucru si sarcini repetitive: screening automat de CV-uri, feedback-ul catre candidati asigurat de robotii de chat (chatbots) sau analiza sentimentelor in anunturile de angajare, prin care se pot depista elementele subiective de limbaj – iata cateva dintre avantaje.
Nu va temeti insa! Recrutorii nu vor fi inlocuiti de roboti, ci doar ajutati! Ne garanteaza asta profesorul John MacIntyre, renumit expert britanic in inteligenta artificiala adaptiva, care spune ca, desi sistemele AI sunt de un ajutor nepretuit in sarcini specifice precum recunoasterea de tipare, ele nu pot interpreta datele, nu pot face asocieri si nici lua decizii. Aceste virtuti vor ramane apanajul oamenilor de recrutare.

2. Volumul de angajari creste.

Conform studiului LinkedIn Global Recruiting Trends for 2017, 56% dintre lideri estimeaza ca 2017 va aduce mai multe angajari in echipa lor, iar 79% dintre firmele de recrutare anunta o sporire a numarului de candidati plasati. Majoritatea angajarilor vor viza sectorul vanzarilor, al operatiunilor si al ingineriei. Prin urmare, specialistii in recrutare sunt chemati sa conceapa noi strategii pentru descoperirea si atragerea talentelor; LinkedIn recomanda propriile rapoarte generate pentru clientii LinkedIn Recruiter (care permit o analiza comparativa a cererii si ofertei de candidati cu abilitati speciale intr-un anumit domeniu), cat si un accent mai puternic pe continutul de branding.

3. Diversitatea – definitorie pentru mediul de lucru

Poate ca se vorbeste prea mult despre diversitate in ultima vreme, mai cu seama despre diversitatea corecta politic. Dincolo de aceasta insa, ramane importanta autentica intr-un mediu de lucru a varietatii de personalitati, opinii, talente, abilitati, cunostinte si experiente, cu impact semnificativ asupra afacerii: recrutarea de candidati diferiti inseamna sanse mai mari de a-i gasi pe cei inalt calificati, o forta de munca diversa diminueaza rata de fluctuatie a angajatilor si, mai presus de toate, promoveaza creativitatea si inovarea. Potrivit unui studiu al Societatii pentru Managementul Resurselor Umane (SHRM), 57% dintre intervievati confirma ca strategiile lor de recrutare si selectie respecta principiul diversitatii.

4. Recrutarea se muta cu pasi repezi pe mobil.

Nu mai este o noutate ca majoritatea candidatilor cauta si aplica la joburi folosind telefonul mobil. LinkedIn ne ofera cifrele: 72% dintre candidatii activi au vizitat site-urile de cariere ale companiilor in varianta mobila, iar 45% au si parcurs procesul de aplicare pe mobil. Cu toate acestea, companiile inca nu reusesc sa tina pasul cu tendintele: numai 13% investesc decent in recrutarea „mobila”. In 2017 insa, asteptam evolutii rapide catre generalizarea aplicarilor cu unu singur clic, dar si catre inovatii care tin de inteligenta artificiala, menite sa potenteze experienta candidatului, cum ar fi, bunaoara, instrumentele de recunoastere a vocii.

5. Expertii in recrutare si management al talentelor au loc de cinste la masa executivilor.

Achizitia de talente este privita azi de majoritatea companiilor drept un imperativ strategic. Poate ca resursele umane nu se bucura de vizibilitatea si stralucirea altor departamente, pentru ca nu genereaza in mod direct profit si inovatie. Cu siguranta insa, ele sunt cele care fac posibil succesul echipelor, caci ele construiesc echipele. In 2017, cuvantul expertilor in recrutare si resurse umane va cantari din ce in ce mai greu in fata executivilor. Deja 83% dintre liderii HR au intalniri regulate cu directorii companiei si afirma ca talentul este capul listei de prioritati in organizatie.

6. Bugetele de recrutare raman conservatoare.

Majoritatea investitiilor de recrutare urmeaza inca tiparele traditionale: 30% din buget merge catre promovarea pozitiilor deschise pe site-urile specializate, 22% acopera costurile colaborarii cu agentiile de recrutare, 17% instrumentele de recrutare (sourcing, screening, ATS, CRM). Paradoxal, cele mai apreciate tactici de sourcing si recrutare au parte de cele mai modeste investitii: programele de recomandari de la angajati primesc doar 9%, brandul de angajator inca si mai putin: 8%. Daca bugetele le-ar ingadui insa, specialistii in talente ar privilegia tocmai cea din urma strategie, printre singurele cu bataie lunga. Intr-un context de constrangeri bugetare, departamentele de resursele umane vor gasi aliati de nadejde in colegii lor de la marketing.

7. Redescoperirea talentelor – posibila acum gratie tehnologiei

Promite sa devina una dintre cele mai populare tendinte din recrutarea anului 2017. Recrutorii stau pe o mina de aur! Ce inseamna, in termeni tehnici, redescoperirea talentelor? Este vorba despre un software inteligent care, integrat in ATS, ii scaneaza pe aplicantii din trecut si ii potriveste cu noile pozitii deschise in cadrul companiei. O tehnologie revolutionara menita sa scoata la lumina nume care zaceau uitate in baza de date – sa ne amintim ca, la angajarile in masa, recrutorii primesc peste 250 de CV-uri. Rezultatul: eficienta maxima de timp si cost si cresterea competitivitatii in atragerea talentelor.

Pentru alte informatii pretioase despre piata actuala a serviciilor de recrutare si resurse umane, va invitam sa va inscrieti la cursul „Capitalul uman in organizatii si rolul recrutorului”, organizat de APT Evolution!

Surse:
Linkedin, Global Recruiting Trends 2017
Ji-A Min, 5 Game-Changing Recruiting Trends In 2017, 3 ian. 2017, ideal.com