Cel mai Bine Platiti Salariati din Economie

Majoritatea angajaţilor care fac parte din categoria celor mai bine plătiţi salariaţi din economie au studii superioare, iar salariile sunt mai mari pe măsură ce creşte nivelul de pregătire al oamenilor, arată datele Institutului Naţional de Statistică. 

„Ancheta asupra structurii câştigurilor salariale“, o cercetare care se realizează din patru în patru ani, are un capitol care ilustrează distribuţia salariaţilor în funcţie de zece clase după nivelul câştigurilor salariale şi care oferă o imagine asupra inegalităţii veniturilor angajaţilor. În plus, rezultatele cercetării lansate recent care a analizat structura salariilor din octombrie 2014 aduce o structură a salariilor în funcţie şi de educaţia angajaţilor, astfel că, potrivit INS, „salariaţii din decila superioară (decila 10) au câştigat în medie de circa 9 ori mai mult decât cei din decila inferioară (decila 1) în luna octombrie 2014 şi de aproape 12 ori mai mult la nivelul întregului an“. Cu alte cuvinte, numai în luna octombrie cel mai bine plătiţi 10% dintre angajaţii din economie au câştigat de 9 ori mai mult decât angajaţii aflaţi în cei 10% dintre angajaţii cu cele mai mici salarii din economie.

„Distribuţia salariaţilor pe decile de câştiguri salariale (brute lunare în luna octombrie 2014) arată că cei cu studii superioare se regăsesc cu preponderenţă în decilele superioare (7-10), realizând câştiguri salariale mult mai mari decât cei cu nivel scăzut de pregătire (care au absolvit cel mult gimnaziul), care se concentrează în decilele inferioare (1-5)“, se mai arată în cercetarea INS.

În ciuda faptului că angajatorii au tot spus în ultimii ani că absolvenţii de facultate sunt din ce în ce mai slab pregătiţi şi că ceea ce învaţă la şcoală nu corespunde cu realităţile pieţei muncii, statisticile arată că absolvirea unei facultăţi face o diferenţă semnificativă în stabilirea salariilor.

„Nivelul de educaţie îşi spune cuvântul în structura salariilor dintr-o organizaţie. În mod sigur cineva care are doar gimnaziul nu poate fi capabil să înţeleagă şi să facă anumite sarcini de serviciu aşa cum o face un absolvent de studii superioare. Decalajele de pregătire există şi nu au cum să nu se evidenţieze în nivelul salarial oferit, pentru că totul se raportează la complexitatea sarcinilor de muncă pe care trebuie să le facă angajaţii“, a explicat Mirela Marinescu, head of executive search în cadrul firmei de recrutare APT.

Potrivit datelor de la Statistică, în rândul celor mai bine plătiţi 10% dintre angajaţii din economie intră mai mult de un sfert dintre absolvenţii de studii superioare (26%) şi mult mai puţini absolvenţi de studii medii (2,6% din totalul angajaţilor cu liceu, şcoală profesională sau postliceală) sau cu un nivel scăzut de pregătire (1% din total, care au absolvit cel mult ciclul gimnazial).

„Un muncitor necalificat, care are un nivel scăzut de studiu, nu câştigă mai mult de salariul minim pe economie, de circa 200 de euro net pe lună. În schimb, un inginer poate să câştige şi 3.000 de euro net pe lună, deci decalajele pot fi mai mari, de 15 – 20 de ori. Când un angajator are nevoie de nişte servicii pe care nu le pot face mulţi, plăteşte mult mai mult“, a mai spus reprezentanta APT.

Mirela Marinescu spune că şi angajaţii cu studii medii – care sunt, conform graficului Statisticii, concentraţi în mare parte în decilele angajaţilor mai slab plătiţi – ar putea să câştige mai bine dacă ar învăţa limbi străine.

„Am întâlnit oameni care au terminat liceul, dar care n-au intrat la facultate sau chiar n-au promovat bacalaureatul, dar care absolviseră un liceu de germană. Ei au suficient de multe abilităţi de comunicare încât să se poată angaja în centre de servicii“, a mai spus Mirela Marinescu de la APT.

Potrivit datelor INS, salariaţii cu studii superioare au avut o pondere de 31,7% în totalul celor 4,38 milioane de salariaţi din octombrie 2014, femeile fiind preponderente (57,4%). Din totalul salariatilor din economie, 60,6% erau absolvenţi ai învăţământului mediu (liceal, profesional şi postliceal de specialitate).

De altfel, o altă analiză realizată de experţii INS arată că un angajat cu facultate câştigă cu 64% mai mult decât salariul mediu pe economie.